Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Dossier: Damiaan door de bril van Edward Clifford

Inleiding

Tekst: Patrik Jaspers

In de collectie van het Damiaanmuseum in Tremelo bevindt zich een bijzonder en intrigerend fotolijstje. Hoewel het zwaar beschadigd is, doet het resterende inlegwerk in exotisch hout vermoeden dat het eens een waardevol kleinood geweest is. In het lijstje een vergeelde foto van een tekening, een kaartje met “Fleurs de Jerusalem – Posées sur le St. Sepulcre” en het opschrift “To Edward Clifford from his leper friend J. Damien” en ook nog enkele gedroogde planten.  In dit fotolijstje verzamelde de kunstenaar Edward Clifford (1844-1907) enkele tastbare herinneringen – relikwieën – van zijn bezoek aan Pater Damiaan in december 1888. Een bezoek dat ook een weerslag vond in een geschreven verslag en in een aantal portretten die het beeld van Damiaan tot op vandaag bepalen.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotolijstje met Damiaanrelieken van Edward Clifford
inlegwerk met exotisch hout
21 x 21,5 cm
Collectie Damiaanmuseum inv nr. 0024

 

We werden ons opnieuw bewust van het uitzonderlijke karakter van de Clifford tekening in de collectie van het Damiaancentrum in Leuven naar aanleiding van een vraag van kunsthistoricus en ere-curator van de National Gallery van Canada in Ottawa Douglas Schoenherr. In het kader van zijn onderzoek naar de ‘Stigmatisatie van Sint-Franciscus’ van Edward Burne-Jones, een geschenk van de kunstenaar aan Pater Damiaan, wilde hij meer weten over de relatie tussen Pater Damiaan en Edward Clifford. Want het was die laatste die dit geschenk naar Molokaï bracht. Een reeks uitzonderlijke tekeningen en tal van ‘Damiaanrelikwieën’ die we hem konden tonen was meer dan hij gehoopt had.

Het Damiaanmuseum grijpt dit moment van internationale interesse voor een Vlaams topstuk aan om, door middel van een online tentoonstelling, de volledige collectie van Clifford's tekeningen onder de aandacht te brengen.

 

Print deze pagina